kompatybilność sterownika szyb w OI?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yarek
    Elegance
    • 2005
    • 992

Zamieszczone przez kamil92x
    To może wbudować je w zderzak w boczne wloty powietrza.
    tylko wtedy by się FMIC przydał by SMICa nie zasłonić :wink:
    . pzdr Jarek
    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
  • oskar
    Drive
    • 2005
    • 63

Lewa przednia szyba przestała reagować na pstryczek-elektryczek. Na początki sądziłem, że to wina samego panelu. Rozebrałem, wyczyściłem, ale nic nie pomogło. Słychać, że przekaźnik w silniku pracuje. Wymontowałem silnik i sprawdziłem, że jest sprawny. Jednak sterownik, który przy nim jest zamocowany(wpina się w niego kable) nie podaje na silnik napięcia. Szukałem na allegro czegoś używanego. Najlepiej samego sterownika. Brak takowego. Znalazłem cały silniczek od golfa (cena atrakcyjna) a na zdjęciu wygląd wydaje się identyczny z moim. Cały ambaras polega na tym, że oznaczenie Boscha to 0 130 821 697 mój ma 0 130 821 731. I za diabła nie wiem czy są one kompatybilne. Może ktoś pomoże?
    czarne kombi + Concord GA-401 + President WA27 + "747"

Komentarz

• sznup
      Classic
      • 2009
      • 25

Udało się koledze?
      Mam identyczny problem. U mnie też nie dociera prąd do silnika - poza ledwie zauważalnym impulsem. Nie wiem czy zabezpieczenie przeciwzwarciowe jakieś nie rusza.
      Przyznam, że nie podpinałem na sztywno 12v by sprawdzić czy kręci sam silnik.

Na moim silniku fpg 12v 0 130 821 732 - prawa tylna szyba. (octavia kombi model z 1999)

Ktoś kiedyś pisał o możliwych przetarciach wiązki przewodów w drzwiach.
      Nie znalazłem dokładniejszego schematu tego sterownika, by zabrać się za grzebanie w obwodach - bo przyznać trzeba, że dostęp trudny do elementów w sterowniku. Do różnic między sterownikami w grupie vw też nie dotarłem.
      126p>Felicia1.3>Felicia1.3+lpg>OI 1.6 akl +(stag4) [lpg: miasto 11/100; trasa8/100]

Komentarz

• hsurim
        Elegance
        • 2006
        • 788
        • Kia
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez sznup
        (...) Ktoś kiedyś pisał o możliwych przetarciach wiązki przewodów w drzwiach. (...)
        Jeżeli tylko 'pyka", to będzie to, o czym piszesz - miałem dokładnie to samo.
        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• sznup
          Classic
          • 2009
          • 25

Zamieszczone przez hsurim
          Zamieszczone przez sznup
          (...) Ktoś kiedyś pisał o możliwych przetarciach wiązki przewodów w drzwiach. (...)
          Jeżeli tylko 'pyka", to będzie to, o czym piszesz - miałem dokładnie to samo.
          A zatem kolejny sygnał by na razie nie ingerować w sterownik tylko obejrzeć kable i
          złączkę modułu
          126p>Felicia1.3>Felicia1.3+lpg>OI 1.6 akl +(stag4) [lpg: miasto 11/100; trasa8/100]

Komentarz

• ROBAL_26
            RS
            • 2010
            • 2320
            • Octavia I combi (1U5)
            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

panowie koledzy,radze wam po sprawdzać dokładnie stan wiązek w gumowych osłonach między słupkami a drzwiami nie tylko lubią się przecierać ale również pękać w całości jak z przodu tak i z tyłu. miłej pracy życzę .pozdro
            Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• sznup
              Classic
              • 2009
              • 25

Zamieszczone przez ROBAL_26
              panowie koledzy

Panowie koledzy, dzięki za wsparcie. Faktycznie problemem okazał się przewód w drzwiach.
              Dla świeżych i dla wyszukiwarki: Octavia I combi. Niedziałający silnik szyby, prąd nie dociera do silnika ale w module -czarnej skrzynce złączonej z silnikiem- słychać przekaźnik. U mnie przetarty był gruby czerwony przewód - teraz to jest oczywiste, nie docierał prąd do silnika, ale sygnał sterujący był - stąd ten przekaźnik słyszalny.
              A już szukałem nowego silnika..

Aby nie było różowo. Po podłączeniu, szyba chodzi, ale gdy nią sterować z drzwi naprawianych. Panel sterowania z drzwi kierowcy nie rusza silnikiem żadnym. Po kolei bowiem kolejne szyby odmawiały posłuszeństwa, aż w finalnym rozrachunku przestał działać centralny poza klapą i tylnymi lewymi drzwiami oraz podnoszenie szyb.
              Po zdjęciu na minutę klem i odłączeniu naprawianego silnika wszystko działa.
              Nie zdążyłem dalej eksperymentować bo burzowo się zrobiło, i wolałem nie ryzykować skoro odzyskałem możliwość zamknięcia drzwi.

Stare drzwi nie polubiły nowych do tej pory milczących ;/ Koledzy czy po podłączeniu tego 'nowego' silnika wystarczy ponowne odłączenie na chwile akumulatora czy wymaga to podpięcia pod komputer?

Komentarz

• ROBAL_26
                RS
                • 2010
                • 2320
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

sznup, dobrze by było sprawdzić VAGiem błędy,zawsze na coś bliżej naprowadzi.
                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• sznup
                  Classic
                  • 2009
                  • 25

Zamieszczone przez ROBAL_26
                  sznup, dobrze by było sprawdzić VAGiem błędy,zawsze na coś bliżej naprowadzi.
                  Nie trzeba :szeroki_usmiech
                  Tym razem podłączyłem silnik-sterownik na odłączonych klemach, po włączeniu zasilania reszta drzwi nie odebrała negatywnie nowego kolegi. Działają 4 szyby, centralny.
                  Po 2 latach od zakupu w końcu
                  Podziękował.

ps. domykanie z pilota szyb..hmm ale to już inny wątek i chyba wyższa szkoła, kabel mam ale jeszcze się 'bałem' podpinać.
                  Nie zamykam, bo to wątek oskara któremu proponuję moją drogę przetestować.

Komentarz

Pracuję...